Loch Ness

Myten om sjøormen i Loch Ness er verdensberømt, og denne innsjøen i Skottland er en betydelig turistattraksjon. Loch Ness er landets største innsjø målt i vannmasse, og befinner seg sør for byen Inverness. Innsjøen er 36 km lang, 1.5 km bred og 228 meter dyp. Loch Ness munner ut i fjorden Moray Firth ved Inverness.

Historie

Sjøormen i Loch Ness ble første gang nevnt i år 565 e. Kr. Den irske presten og forkynneren Columba av Iona kom på besøk til Skottland, i håp om å omvende pikterne til å bli kristne. Columba spaserte langs innsjøens bredde sammen med sitt følge, da sjøormen plutselig stakk hodet opp av vannet. Columba gjorde korsets tegn og utbrøt: “Vik fra meg”. Sjøormen flyktet i redsel. Ifølge legenden skal denne hendelsen ha overbevist pikterne om at Columbas gud var sterkere enn deres, og pikterne ble dermed omvendt til kristendommen.

Frem til 1930-tallet var sjøormen i Loch Ness kun en lokal myte, men i de kommende år økte antall nye vitneobservasjoner kraftig. Avisen “The Inverness Courir” skriver for første gang en artikkel om temaet i 1930.

I 1933 var det flere som observerte et sjøuhyre i Loch Ness. Det ble beskrevet som fryktinngytende og opptil 8 meter langt. Flere internasjonale aviser formidlet historiene.

Et fotografi av et sjøuhyre i Loch Ness ble utgitt i 1934. Ifølge historien skulle det være en respektert kirurg som tok bildet. Dette viste seg å være et falskt fotografi, noe som først ble avslørt av avisen London Sunday Telegraph i 1994.

På 1960-tallet ble det gjennomført en ti-årig observasjons-undersøkelse ledet av “Loch Ness Investigation Bureau”. Det ble samlet rundt 20 vitneobservasjoner i året. Senere ble det også benyttet mini-ubåter med avansert sonarutstyr for å utforske innsjøens dybde.

Til dags dato foreligger det ingen konkrete og avgjørende bevis for at sjøormen finnes i Loch Ness. Likevel foreligger det mange troverdige observasjoner fra folk som er overbevist om at de har sett en stor og uforklarlig skapning i vannet.

Om “Nessie”

Sjøormen i Loch Ness har kallenavnet “Nessie”, og mange Nessie-tilhengere er overbevist om at sjødyret må være en gjenlevende plesiosaurus – også kalt “svaneøgle”. Plesiosaurus tilhører en utdødd krypdyr-gruppe, som levde i havet i juraperioden (“reptilenes tidsalder”). Arten ble beskrevet som svære dyr med lang hals, lite hode og kraftig hale. De kunne bli opptil 20 meter lange.

Turistsenteret Drumnadrochit

Den lille landsbyen Drumnadrochit ligger på vestbredden av Loch Ness, og er et turistsentrum for besøkende som vil få informasjon og/eller speide etter sjøormen “Nessie”. Det arrangeres cruise på Loch Ness fra landsbyen, noe som er svært populært for besøkende. Det er dessuten to besøkssentre i Drumnadrochit: Nessieland og Loch Ness Centre and Exhibition. Her kan man gjennom utstillinger lære mer om historien til Loch Ness og mysteriet om sjøuhyret “Nessie”.