De ville drepe ormen

I HAVET: Sjøormer i havet hadde ord på seg for å være farlige. I alle fall var folk stort sett redd dem.
Onsøy i Østfold
Mann døde kort etter at han ble truffet av sjøormhalen.

Ellinggårdkilen på Onsøy
En sjøorm pleide å gå i land om natta og jakte på kalver. En kunne se en sti etter ormen opp til kalvebeitet. Ingen ville stenge inn kalvene, for da kunne ormen bryte seg inn og ødelegge ennå verre. Ikke engang kuler av gammelt sølv beit på utysket, sa de som hadde forsøkt å skyte på den. Mens folk samlet seg i bønn i kirka, tok sjøormen flere kalver.
En modig og sterk mann skar seg ei solid kølle av eik og la seg på lur i natta. Da sjøormen kom, slo han til så hardt han kunne og drepte beistet. Det sies at en av rygghvirvlene lenge ble brukt som mjølkekrakk i fjøset på Ellinggård.

Ørekvam i Hordaland
En mann som hette Åsmund Ørekvam så i flere år på rad denne sjøormen på samme stedet på ei viss tid om sommeren. Åsmund fikk laget seg ei langskaftet øks og ville drepe ormen. Han fant dyret der det lå halvveis ute i vatnet. Åsmund var en sterk og modig mann, men våget likevel ikke å gi seg i kast med udyret, da han fikk se hvor stort det var.

Bjørnefjorden
Johannes Furuberg i Mauranger skulle ro til Bergen for å kjøpe korn. Han hadde lånt et gevær for å verge seg om han møtte sjøormen. I Bjørnefjorden så han noe som han først trodde var ei klynge med fiskebåter, men det var sjøormen. Johannes forsøkte å ro fra den, men det gikk ikke. Da den var nær båten, løftet den hodet. Han bad ei bønn og satte så geværmunningen rett i gapet på utysket og trakk av. Ormen sank og sjøen ble full av blod. Han ladde geværet igjen for å være klar for ytterligere kamp, men sjøormen kom ikke opp igjen.

Molde
Lorentz de Ferry og båtmannskapet hans møtte en sjøorm ved Juleneset i 1746. De Ferry skjøt på dyret og det forsvant.

Romsdalsfjorden
Fem menn i en liten båt møtte en stor sjøorm inne i fjorden i 1815. En av mennene, J.C.Lund, skjøt mot hodet på ormen på kort hold. Ormen forfulgte dem inn på grunt vann før den vendte om og forsvant.

Brekkestadbukta ved Ørland
Her ved innseilinga til Trondheimsfjorden, dukket det opp en sjøorm som ga seg til å svømme att og fram i Brekkestadbukta. Ingen våget å dra ut på fiske. Men smeden Jørn Hovde visste råd. Han tok en tømmerstokk, slo inn jernpigger i den og dro ut i bukta. Da sjøormen nærmet seg sendte han i vei stokken. Sjøormen ble spiddet på den.

Sandøyfjorden
Sjøormen ga seg til der også, så ingen våget seg utpå sjøen. En gammel mann visste råd. De skulle ta en lagelig tømmerstokk og få smeden til å lage jernpigger til å sette inn i stokken. Så skulle de skyve stokken ut på fjorden, legge en båt for dregg og banke båten. De så gjorde, og sjøormen kom opp og fikk øye på stokken. Den gjøv løs på tømmerstokken med alle piggene, som tok til å gå rundt. Ormen snodde seg rundt og viklet seg inn i piggene. Sjøormen døde og drev på land der det mest bare var korpen som åt av den.

Tysfjorden
Noen fiskere var ute nord for Brynilen. To båter lå for dregg og mannskapet sov. Brått så en av fiskerne at et hode kom opp av sjøen. Udyret strakte hals og kikket ned i en av båtene. Så forsvant denm men kom opp på motsatt side. Plutselig la den seg over båten og trykte den ned. Båt og mannskap forsvant. Fiskerne i den andre båten fossrodde til land og berget seg. Sjøormen holdt seg der i to dager før fiskerne kom seg vekk. Det finnes flere historier om hvordan folk berget seg unna sjøormen, men ingen så dramatiske som denne.

I INNSJØEN OG ELVENE: Sjøormer i innsjøer har så vidt vites aldri forvoldt mennesker direkte skade, unntagen når de selv har vært angrepet.

Mjøsa
En mjøsorm ble drept i 1522 med armbrøst, en av rygghvirvlene ble brukt som hoggestabbe.
En annen mjøsorm hadde krabbet oppover mot Ringsakerkirka. En modig mannskjøt noen skudd mot den fra kirketårnet.
Senest i 1920 åra tømte en mann på gjeddejakt magasinet på ei Krag Jørgensen-rifle mot dyret som imidlertid svømte videre.

Hønefoss
En mann skjøt på en orm som kom flytende ned elva. Da han fikk buksert ormen til land og fikk se hvor stor den var, mistet han vettet.

Sperillen
Åbborvatnet på Bjonskogen. Børse-Gunder som levd og virket i første del av 19. århundre, laget grovbørsa si da han skulle ta den fæle sjøormen i Åbborvatnet. Den fikk et kaliber på 20 mm. Denne ormen var lei til å ta kalver og krøtter. Gunder tok med ei geit som åte og tjoret den på et svaberg ved vatnet der han trodde ormen kom. Selv tjoret han seg til et tre og ventet med børsa som var ladd med dobbel ladning, to kuler. Ormen kom fossende, gikk på land og tok den brekende geita. Børse-Gunder siktet på en gul flekk i bringa på ormen og trakk av. Åbborvatnet ble rødt av blod fra den døde ormen.

Denne ormen skulle i sin tid ha kommet over fra Randsfjorden. Ormen i Randsfjorden skulle i sin tur ha kommet over fra Mjøsa. Slike historier kan ha sin bakgrunn i at dyra ble sett mens de kom fra land og forsvant ut i innsjøen, noe flere like historier vitner om.

En sjøorm skulle ha kommet fra Vangsmjøsa ned til Sperillen. Børse-Gunder dro ut med børsa si. Han overrasket sjøormen som lå og hvilte i et sommerfjøs i Fjøsvika. Børse-Gunder fikk øye på hodet i døråpnigen da han gikk forbi. Han la an mot hodet til dyret og skjøt. Da dyret fikk kula i hodet, slo det slik med kroppen slik at hele båsgarden inne i fjøset ble slått i filler.

Seljord
I Aallmarka ligger et lite vann som heter Morkvatn. Knut Kleiva så en liten sjøorm der som han dro inn på torva med fiskestanga (rognkjeppen) si. Han peiste og slo for å drepe dyret mens ormen kveilet seg rundt beina hans. Til slutt fikk han livet av den. Da var det igjen bare en stubb av fiskestanga hans. De kalte det en vassorm, og den var ti fot lang (3,1 m).

Fyresvatn
Gjevstrollet som sjøormen her blir kalt, ble sist sett i 1918 av to menn, og den ene skjøt tre skudd mot den med ei Krag Jørgensen-rifle.

Setesdal
En setesdøl som rente en staur i kjeften på en orm, fikk et så kraftig slag av halen at han kjente det resten av livet.

Hallandsvannet ved Mandal
To brødre på fisketur i Hallandsvannet møtte en sjøorm i 1969. Den ene av mennene kastet en kjempestor stein like ned i hodet på skapningen.

Vangsvatnet i Bruvik i Hordaland. En orm la seg til i utløpet og dempte dermed opp sjøen. Folk fant på råd. De hengte opp blinkende messing i kirketårnet. Ormen ble nysgjerring og dro for å undersøke, men da ble den drept.

Jølstervatnet. Brylluppsgjestene hengte ei sølvkanne utenpå relingen. Ormen ble nysgjerring på den blinkende kanna og dukket opp. Den mistet hodet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>