Sulaormen

Tid: 18. mars 2001, Søndag, mellom 9.30 og 9.45 på formiddagen.
Sted: Storfjorden, sørvest for Ålesund.
Sett av: To fiskere ombord på båten KLARING.

Nyhetene,
P4 denne gang, brakte nok et tilfelle av en sjøormrapport fra Mørekysten.

“ÅLESUND:
Fiskere hevder de så sjøorm
Publisert: 19. mars 2001 20:43 . Endret: 22:48
LILLEHAMMER (P4) To fiskere er sikre på at de så noe som kan være en sjøorm i Storfjorden mellom Sula og Hareid i Møre og Romsdal søndag formiddag.
I opptil to minutter skal de erfarne fiskerne ha sett et stort beist fare over vannflaten.

– Ingen grunn til tvil
Det var like før klokka 11 søndag formiddag de to fiskerne gjorde sin noe spesielle observasjon, melder NRK. De arbeidet med å gjøre klar nota etter fiske med fiskebåten “Klaring” da begge to plutselig ble så den uvante skapningen mellom 100 og 150 meter fra båten.
– Det var et strålende vær med sol og havblikk. Jeg hadde ingen grunn til å tvile på dem da de etter et par minutter kom til meg og fortalte hva de hadde sett. De var begge oppskjørtet over det de hadde sett, sier kaptein Terje Vestre på “Klaring” til NTB.

Erfarne fiskere
Selv har han vært fisker og arbeidet på sjøen siden 1975 og han understreker at begge fiskerne som hevder å ha sett sjøormen er erfarne fiskere. Han vil ikke avvise muligheten for at et stort sjødyr kan holde til i den over 430 meter dype fjorden.
– En gang da jeg var gutt drev det i land en blekksprut som skal ha veid mellom 7 og 12 tonn like ved ferjeleiet på Sulasundet. De måtte sprenge den vekk, sier Vestre.

To styrker observasjonen
Det at to fiskere hevder å ha sett det samme mener han styrker muligheten for at de faktisk har sett en sjøorm. Det er tidligere meldt om tilsvarende syn i området og i fjor sommer greide en mann å filme et uidentifisert sjødyr inne i Borgundfjorden like ved Sulafjorden.
– Jeg var litt irritert over at de to ikke gjorde anskrik til meg da de så ormen, men forstår nok at de mistet grepet om tid og sted. At det er ting nede i dypet vi ikke vet om er jeg sikker på, sier Vestre.”

Storfjorden fortsetter østover og svinger så sydover, der den heter
Sunnylvfjorden og Geirangerfjorden innerst inne. Sulafjorden er en
ytre del av Storfjorden.
Hendelsen i 1999 fant sted mye nærmere Ålesund.
Krysset på kartet markerer om lag stedet der dyret ble sett.

Klikk her
for å se
kart

Her er historien om “beistet”, basert på et telefonintervju med skipper Terje Vestre.
Søndag 9.30 – 9.45, 18. mars 2001. Denne søndagen gikk Klaring gikk ut i Storfjorden for å renske nota. Sildesesongen var nettopp avsluttet, så de skulle til å sette snurpenota for å skylle nota og renske den for fiskerester og død fisk og slikt.

Været: Fint vær og stille sjø, bortsett fra “ei lita græle” på overflata.

Hendelsen: De to karene fikk se et merkelig dyr 100 – 150 m fra båten, som holdt god fart. Den ene forsøkte øyeblikkelig å varsle skipper Terje Vestre, men han var under dekk i et nødvendig ærend. Først da dyret var forsvunnet kunne de oppskjørtede fiskerne fortelle skipperen hva de hadde sett. Han ble “litt forbanna” (som han sel sa) over å ha gått glipp av hendelsen, siden han hadde kamera i styrhuset som kunne ha dokumentert hendelsen og dessuten gjerne skulle ha sett det selv.

De to som observerte dyret, ” har sett det som er å se i sjøen” ifølge skipperen, men denne gangen fikk de se noe de aldri før hadde sett. Det eneste de kunne se over vassflata var to pukler hver på 5 – 10 meters lengde som fosset avgåde. Den forreste pukkelen var minst og brøt vannet så det “frøste på sjøen” (skummet). De kunne se i vannet og av bevegelsene at dyret rakk langt bakenfor den bakerste pukkelsen. Puklende var runde i fasong og litt ovale i formen. Fargen ble beskrevet som “mørk”.

Båten Klaring med mannskap er nå på vei til snurrevadfiske i Lofoten. Hvor langt dyret var og hvor raskt den svømte kan bare fiskerne fortelle selv, når de en gang kommer tilbake fra Lofotfisket i mai. Terje Vestre var ikke i tvil om at karene hans snakket sant og er selv overbevist om at fjordene kan romme dyr som er ukjente for vitenskapen. Andre skal ha sett noe liknende. Snakket går om at ei kvinne inn i fjordene har sett et ukjent dyr, og seks fiskere har også kommet ut for noe tilsvarende.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>