Store Lee

Rett inn for Ørje i Østfold på svensk side ligger innsjøen Foxen. Forbi Lennartsfors fortsetter innsjøen i en østlig smal fjord som heter Lelång og rekker helt ned til Bengtsfors, der utløpet fra vassdraget fortsetter ned til Vänern. Sjøene Østre og Vestre Silen hører også med til vassdraget. Forbi Båsnäs sydvest i Foxen mot norskegrensa ligger en annen ennå lengre fjordtarm. Denne delen av innsjøsystemet heter Stora Lee og er vest for Halden, hvorav altså en ørliten nordlig ligger i Norge. Stora Lee rekker helt ned til Ed på svensk side, og det er lengre syd enn Stömstad.

Stora Lee på svensk og Store Lee på norsk side. Aller nørdst i vassdraget ligger altså den norske Rømsjøen, som også har observasjoner med slike skapninger.

1972 – 73

Sensommer, en ettermiddag.
Sted: Skromleholmene, 1 km lenger ute i storfjorden.
Sett av: Trygve Nesset, Otteid.

Det var vel fem år siden at jeg holdt på i en eke med noe tømmer utenfor Skromleholmene, sier han. Da fikk jeg plutselig se et stort uhyre skyte opp av vannet femti meter bortenfor meg. Jeg skulle tro at denne kjempefisken eller hva det nå var, var bortimot 4 meter. Det var bare noe av den over vannet, og bølgene reiste seg fra dette stedet. Det varte ikke lenge, så forsvant alt sammen igjen.

– Folk sier det var malle?

Ja, det er mulig, men jeg vet ikke. Jeg kaller det nå en orm jeg. En sjøorm. Folk trodde forresten ikke på meg da jeg kom og fortalte dette. De lo av meg. Men jeg har sett hva jeg har sett, og nå har Askeland sett det samme, og det omtrent på samme stedet.

Det bestet ville jeg ikke hatt i eka. Da hadde det gått galt med meg, sier Trygve Nesset.

1978

I slutten av juli, aften.
Sted: Skromleholmene.
Sett av: Salgsrepresentant Per Askeland fra Bærum og hans kone.

Jeg har hytte på andre sida av Otteidvika i det som kalles Nebba, ikke langt fra det stedet hvor grensen mot Sverige går. For noen dager siden satt jeg i kveldinga på hytta og så etter ravn. Jeg har en utmerket Zeisskikkert og lot blikket fare over Stora Lee i retning av Skromle-holmene. Da fikk jeg mitt livs store forskrekkelse.

Sjøen var helt stille, men så reiste det seg noen kraftige bølger midt ute på sjøen. Det var et slags kjempevak, og midt inne i bølgene så jeg noe stygt brungrått som liksom reiste seg opp av sjøen. Jeg visste ikke hva jeg skulle tro, men dette monstret jeg nå hadde i kikkerten avtegnet seg helt tydelig. Det var ca 3 meter langt og kanskje en meter eller halvannen meter bredt. Jeg ga kikkerten til min kone som så det samme. I ett til to minutter viste dette uhyret seg. Så skjøt det plutselig rett ned og ble borte. Kraftige bølger spredte seg over vannet, som fra en voksen motorbåt som holdt sju – åtte knops fart.

Det var 300 – 400 meter avstand fra hytta til dette stedet ute i sjøen. Min kikkert er førsteklasses og verken jeg eller min kone er i tvil om at vi så dette. Det er en god fiskeplass ved disse holmene, og det er vel ikke umulig at en eller annen kjempefisk har tatt seg fram dit for å ta fisk. Men jeg hadde aldri drømt om at noe sånt skulle finnes her, sier Askeland.

[Kilde: Halden Arbeiderblad 2. august 1978]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>