Sjøormen i Loenvatnet

Tid: 1995, 18.juli kl 17.25
Sted: Loenvatnet i Nordfjord. Midt ute i vatnet, 500 m fra land. Utenfor Hoggrenningselva.

Observert av: Gunnar Sveen, Løten.

I august 2000 ringte Gunnar meg, etter å ha sett meg i oppslaget i HD tidligere i sommer. Han ville fortelle om en helt spesiell opplevelse han hadde hatt i naturskjønne Loen der han og familien ferierer hvert år. Loenvatnet er 12 km lang og 1 km bred, og bare 51 m.o.h. Vatnet renner ut i havet i en kort elvestubb ved sentret Loen. Vatnet ligger mellom høye fjell på vestsida av Jostedalsbreens nordlige ende og har en nydelig grønnfarge på grunn av breslammet.

Denne ettermiddagen var Gunnar alene på fisketur i utløpet av Hoggrenningselva. Ørreten bet villig, og til tross for et par tapte sluker hadde han allerede berget i land tre fine kulter. Vannet lå uten en krusning og ikke en båt var å se. Lufta var klar som krystall. Så fikk han se det han aldri hadde ventet: Den smaragdgønne vannflata midt ute på fjorden ble plutselig brutt av kraftige bølger og vannsprut. Tre pukler på linje etter hverandre, litt mørkere enn vannet, kom til syne midt i det urolige området. Gunnar Sveen hadde heldigvis med seg en kraftig kikkert, men dessverre ikke videokamera for å kunne dokumentere det som ville ha blitt et sensasjonelt opptak. I kikkerten kunne han følge alle detaljer ved fenomenet.

Han anslo lengden av hver av de tre puklene til å være 1 ½ m. De raget kanskje ¼ m opp over vannflata. Avstanden mellom hver pukkel var 4 – 5 m. Hver pukkel var helt rund og jevn i formen. De tre puklene beveget seg hele tiden med samme innbyrdes avstand og de hele så ut til å utgjøre deler av det samme dyret. 4 – 5 m bak den bakerste pukkelen kunne han se vannsprut som sto 1 ½ m til værs da de tre puklene satte avsted bortover vannet i “motorbåtfart”. Så saknet dyret farten og de tre puklene gled sakte framover i “gangfart” uten at noe vannsprut var synlig bakerst. Deretter stoppet det hele og ble liggende rolig på samme sted. Dette gjentok seg fire eller fem ganger. Han kunne observere dette over 30 – 40 sekunder mens dyret svømte vel 150 m i en bue på fjorden, før det sank ned og ble borte. Gunnar anslår dyret til å være 25 – 30 m.

Det er den største naturopplevelsen jeg noen gang har hatt!” fortalte han meg begeistret over telefon etter endelig å ha funnet noen som forsto hva han hadde opplevd.

1 uke seinere på campingen. Han selv, hans familie og deres venner så et bølgefenomen der vann sprutet 1 ½ m til værs og ei kraftig bølge beveget seg bortover. Det var så kraftig at det ville ha veltet en vanlig robåt. Han mener dette kunne ha ei annen forklaring enn sjøormer.

Etter den spesielle opplevelsen 18. juli snakket Gunnar med både lokale folk og turister når han fikk anledning. Lokale folk fortalte om forsvunne fiskegarn og garn med store hull. En mann fortalte at han hadde sett dyret mange ganger med sin 50X kikkert når det lekte seg i overflata. Lokale folk hadde mange ganger sett uvanlige og kraftige bølger i overflata. I 1999 traff Gunnar på noen camping-gjester fra Strømmen som fortalte at de også hadde sett et stort dyr som svømte i overflata.

Gunnar Sveen insisterer på å kalle dyret Loonie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>